Forskningen bakom vårt arbete

Från frustration till innovation

Under 2015 visades endovaskulär behandling vara betydligt bättre än den etablerade behandlingen med enbart intravenös trombolys för akut ischemisk stroke orsakad av ocklusion av en stor artär till hjärnan. Endovaskulär behandling hade utvecklats sedan början av 90-talet och infördes nu på bred front i rutinsjukvården. Men antalet behandlade patienter förblev lågt, främst på grund av att behandlingen endast visade sig vara effektiv inom de första 8 timmarna efter debuten och den stora majoriteten av patienterna kom för sent.

Det var frustrationen över att ha en effektiv behandling, men att inte kunna ge den till majoriteten av strokepatienter som fick oss att leta efter ett sätt att konstruera ett passivt larm för stroke — ett sätt att göra det möjligt för strokepatienter att ringa på hjälp när de inte själva kan.

Tekniken mogen

Samtidigt utvecklades bärbara enheter baserade på treaxliga accelerometrar. Eftersom unilateral armpares är ett av de vanligaste symptomen vid stroke, hos 8 av 10 patienter vid insjuknandet och i övrigt är ett ovanligt neurologiskt symptom, var vår hypotes att bilaterala bärbara accelerometrar skulle kunna fungera som ett passivt indikationssystem för strokeinsjuknade.

Konsten att skilja sjuk arm från frisk

För att skilja armpares associerade med stroke från vardagliga variationer i armrörelser vände vi oss till experter på signalbehandling och maskininlärning.

I en studie där armrörelser, registrerade med bilaterala accelerometerarmband, hos en grupp patienter som drabbats av stroke med påverkan av ena armens rörelseförmåga jämfördes med lika många friska försökspersoners armrörelser visade vi att algoritmer baserade på maskininlärning kan identifiera strokedrabbade armar. Detta med hög noggrannhet och precision baserat på 30–90 minuters rörelsedata, vilket är tillräckligt kort tid för en larmkedja att reagera och föra användaren till sjukvård i tid för effektiv strokebehandling.

Så tycker patienterna om Stroke Alarm

Vi har utvecklat Stroke Alarm för att det ska kunna följa användaren i vardagen med minsta möjliga påverkan — dag som natt.

En användarstudie visade att majoriteten hade en positiv upplevelse av Stroke Alarm och att nästan samtliga kunde tänka sig använda en liknande produkt igen.